miércoles, 19 de noviembre de 2014

EL GENOCIDI ARMENI

El terme genocidi fa referència a la voluntat que te un estat per fer desaparèixer a un grup ètnic, cultural o religiós.

En el s. XVI Armènia pertanyia a l' Imperi Otomà. Els conflictes comencen quan Armènia vol ser un estat independent.

El tema armeni va començar ja durant el regnat del soldà Abdul Hamid. Entre 1884-1896 són massacrats aproximadament 200.000 armenis.

És considerat el primer genocidi modern. És un dels genocidis més inesperats i tràgics de la història contemporània. D’un total de 2.100.000 armenis en l’imperi otomà el 1912, es va passar  a 77.435 l’any 1927.

El procés s’inicia entre el 1908 quan és destronat el soldà  per un cop d’estat.  El poder passa a mans dels Joves Turcs, grup polític d'aparença liberal. El que en principi va semblar el començament d'una època de pau, basada en la igualtat de drets, a poc a poc es va anar transformant en el període més fosc de la història armènia. En el nou ordre elaborat pels Joves Turcs, els armenis constituïen un obstacle. Volien crear un ordre nou i suprimir la qüestió d'armènia, eliminant el poble armeni.






Font: http://www.armenian-genocide.org/files/witness.pdf

Tot es complica el 1914 amb la Primera Guerra Mundial.  Rússia i Turquia lluitant pel control del Caucas .  I Armènia es troba enmig. Això va facilitar la concreció de l’objectiu dels Joves Turcs: transformar un imperi heterogeni en un estat homogeni, fundat en el concepte d'un poble, una nació, amb només una llengua i una religió. El govern turc  planejarà l’extermini del poble armeni.

L' extermini s'inicia  el maig  de 1915   amb l' arrest i assassinat dels líders del poble armeni, capellans, metges i doctors.
Els soldats armenis que estaran en el front de l’exèrcit turc aniran a parar a “batallons de treball” que els faran cavar fosses on l desprès seran assassinats i enterrats.

Entre l’agost de 1915 i el juliol de 1916, van continuar amb la deportació de la resta de la població ─dones, ancians i nens─ cap als deserts de Síria, cosa que es va repetir en totes les localitats armènies. Els supervivents que quedaven a les cases eren desplaçats al camp de concentració de Síria. Aquets desplaçaments seran anomenats “marxes de la mort. Aquestes 

Àlex Agustí

No hay comentarios:

Publicar un comentario