sábado, 1 de noviembre de 2014

OBJECTIUS

DESCRIPCIÓ DE L’ ACTIVITAT

Aquesta és una activitat d’empatia històrica on els alumnes han d’assumir el paper d’un adolescent d’uns 16 anys que es veu forçat a exiliar-se o serà deportat.
Els alumnes, en parelles, hauran de preparar una maleta on poder encabir els seus records. Expulsats violentament de les seves llars, les maletes contindran una sèrie d’objectes personals que serveixin per explicar els motius històrics, socials  i polítics que han motivat aquest exili o deportació forçosa. No és tan important explicar les conseqüències d’aquestes expulsions (camps de concentració, exili a altres països, fugides, amagar-se ...) sinó el procés que ha dut a aquesta situació.
Les parelles prepararan dues maletes. La primera farà referència a l’exili dels republicans espanyols o la persecució del poble jueu o gitano en els territoris controlats pel règim nazi. L’altre maleta tindrà un context més contemporani en fer referència a exilis o deportacions  actuals: conflictes de Síria, Palestina, Sàhara, Colòmbia, Bòsnia, Rwanda, ...
D’aquesta forma els alumnes hauran de comparar els “exilis històrics” amb els “exilis actuals”.
Aquesta activitat té, lògicament, un treball i preparació prèvia a l’aula: adquisició de coneixements, visionat de documentals i pel·lícules, lectura de llibres.
El projecte de “Les maletes de l’exili” finalitza amb l’exposició / representació de les maletes a alumnes de 6è de primària de diferents centres de Figueres. Això obliga a simplificar el llenguatge, a seleccionar els continguts davant d’un auditori que probablement no tingui coneixement dels fets històrics que contextualitzen les maletes i a evitar les explicacions escabroses que portin a una banalització de l’horror. A cada grup classe de 6è de primària s’explicaran un màxim de dues maletes : una d’exili històric i una altra d’exili actual.


PERIODITZACIÓ

-       Setembre 2014:

o   Presentació del projecte als alumnes
o   IGM : El genocidi armeni

-       Octubre de 2014 :

o   Formació de les parelles i elecció de l’ exili històric i actual.
o   Visita al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera. Excursió a Portobou (pujada al Coll de Balitres i visita a la tomba de Walter Benjamin)
o   La II República espanyola i la Guerra Civil : L’exili dels republicans espanyols.
o   II GM :  La Xoà i la persecució del poble gitano.



-       Novembre de 2014 :

o   Presentació de l’esborrany de “ Les maletes de l’Exili”.
o   Participació al seminari "L'educació per la Pau i la convivència als centres educatius. Educar per la no-violència" organitzat per 'Escola de Pau i Drets Humans de la UAB i GEES.
o   La Guerra Freda :  Palestina

-       Desembre de 2014 :

o   Lliurament del treball de “Les maletes de l’ Exili”
o   El món actual : Rwanda

-       Gener de 2015 :


o   Exposició de les maletes als centres de primària. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario